Waar kunnen we u mee van dienst zijn?

Myofasciale therapie - dry needling

Myofasciale therapie is een vorm van behandelen van pijnen, stijfheid, krachtsverlies of bewegingsbeperkingen die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich pijnpunten, triggerpunten genoemd, die klachten veroorzaken met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone.

De fysiotherapeut zal na een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek uw klachten in kaart brengen. Bij een vermoeden van betrokkenheid van bepaalde spieren zal specifiek naar triggerpunten gezocht worden die een voor u herkenbare pijn uitlokken. Een triggerpunt is een plaats waar spiervezels als het ware in de knoop zitten of een kramp geven.

Dry needling is een techniek met een hele fijne, droge naald die in de betrokken spier geprikt wordt. Wanneer de naald een triggerpunt raakt, geeft de spier heel even een kleine kramp, de ‘local twitch response’. Hierna ontspant de spier zich weer, ervaar je minder lokale en uitstralende pijn en kun je gemakkelijker bewegen. Het behandelde gedeelte voelt vaak tijdelijk nog wat stijf of vermoeid aan maar de verlichting volgt snel. Vaak worden meerdere triggerpunten in een behandeling aangeprikt. Een behandeling bestaat nooit enkel en alleen uit dry needling. Dit wordt altijd nog aangevuld met andere behandeltechnieken en oefeningen om een zo goed en lang mogelijk resultaat te bekomen.